fredag 27. april 2012

Treningsprinsipper

En av tilbakemeldingene i forbindelse med påskekonkurransen her på bloggen var at det var ønskelig å lese mer om ulike måter å trene på, og hvordan man legger opp en god treningsuke. For god helsegevinst, bedret form og videre fremgang bør man overordnet planlegge og organisere treningen sin etter følgende treningsprinsipper:

INDIVIDUELL TILPASNING: vi er alle forskjellige, og dermed er det ikke nødvendigvis slik at et treningsopplegg som en venn har hatt suksess med vil fungere like godt for deg. Et treningsprogram bør tilpasses den enkelte på bakgrunn av blant annet målsetning og forutsetninger.



BELASTNING OG TILPASNING: Kroppen har en fabelaktig evne til å tilpasse seg nye og stadig større belastninger. Det er den viktigste årsaken til at prestasjonsevne forbedres ved trening. Tilpasningene i kroppen fører til økt prestasjonsevne, og gjør deg i stand til å tåle større treningsbelastninger - mer og tøffere trening. Treningsbelastningen avhenger i første rekke av treningens intensitet, varighet og hyppighet.



VARIASJON: å variere treningen sin er viktig for å skape et godt treningsgrunnlag, for treningseffekt og motivasjon.Variert trening er utfordrende og motvirker ensidige belastninger, og er dermed skadeforebyggende. Ensidig trening kan føre til stagnasjon i fremgang- og prestasjonsutviklingen fordi kroppen etter en gitt tid har tilpasset seg denne belastningen.




PROGRESJON: En gradvis økning i den totale treningsbelastningen er viktig for å forebygge skader og sykdom. Videre er det for faktisk å oppnå fremgang i sin trening vesentlig å faktisk sørge for en progresjon - det betyr at man for eksempel gradvis er i stand til å løfte tyngre,  løpe lengre og/eller fortere osv.



SPESIFISITET: man blir god på det man trener på. Vil du komme først i mål på Bergen City Marathon, må du nødvendigvis løpe. Og det langt.

Viktigheten av restitusjon, kontroll og periodisering bør også fremheves her. Kroppen brytes ned under trening og behøver tid på å bygge seg opp igjen - i denne fasen er nok næring og hvile av avgjørende betydning. Dersom en ønsker fremgang i treningen sin kan det være hensiktsmessig å vite noe om ens utgangspunkt/treningsstatus. Kun på den måten kan man kontrollere at ens trening og fysiske form utvikler seg i riktig retning. Periodisering innebærer at man deler inn treningen i perioder for å fokusere på ulike element i treningen/få optimalt resultat i en gitt periode og/eller som en del av restitusjonen.

Ikke rent lite å tenke på altså; i praksis kan dette for eksempel forstås som ja takk begge deler (utholdenhet og styrke) litt av alt (ta med bevegelighet, spenst og stabilitetstrening også) og det kan bli for mye av det gode (hvile er også godt og viktig for deg).

Lykke til med å forene teori og praksis alle sammen,

Karoline

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar