søndag 1. april 2012

Rent Senter

Visste du at SiB i 2008 inngikk avtale med Antidoping Norge om såkalt "Rent Senter"? Avtalen er nylig forlenget og målsetningen til Antidoping Norge er å bekjempe bruk av dopingmidler i og utenfor den organiserte idretten. Fysisk aktivitet og trening skal være sunt og ha en helsefremmende effekt. Dopingbruk bryter med dette idealet. Det kan dessverre ikke legges skjul på at dopingmidler er lett tilgjengelig og tas i bruk av personer som tyr til denne snarveien for å oppnå større og mer markerte muskler.



Hva er så "doping"? Doping betegner bruk av preparater, substanser og prosedyrer som har den hensikt å gi prestasjonsfremmende effekt. Forbudte midler omhandler også vektendring for å komme i ønsket vektklasse, eller for å maskere bruk av andre forbudte midler eller metoder. Listen over ulovlige medikamenter er under kontinuerlig endring og justering, regulert av den internasjonale antidopingstiftelsen WADA - "World Anti-Doping Agency". Anabole Steroider eller anabole androgene steroider (AAS) er syntetiske steroidhormoner, etterlikninger av testosteron, det mannlige kjønnshormonet. Anabole steroider har fremfor alt to effekter, en anabol effekt (vevsoppbyggende) og en androgen effekt (mannliggjørende). Kort sagt bygger de opp muskulaturen ved stimulering av muskelprotein i kroppen.

Bruk av AAS kan gi en rekke bivirkninger; hjerte & karsykdommer, leverskader, skader på muskler og sener, vekstforstyrrelser, psykiske forstyrrelser så som aggresjon og økt voldsbruk, økt vekst av indre organer og veskeopphopning i vevene og mye, mye mer. Anbefaler å lese mer om bivirkninger på Rent Senter.

Antidoping Norge har også en restriktiv holdning til bruk av kosttilskudd og garanterer ikke for innholdet i slike produkter. Kosttilskudd, naturmidler og naturpreparater er ikke legemidler og reguleres dermed ikke av matlovgivningen. Det er ingen offentlig kvalitetskontroll på disse produktene, og man vet at produktene som tilbys har varierende kvalitet og kan være forurenset - det vil si at produktet inneholder forbudte stoffer på dopinglista uten at det står oppført på varedeklarasjonen. Man bør derfor ha et svært bevisst forhold til bruk av kosttilskudd!!

Det enkle er alltid det beste: for at du skal kunne prestere på ditt beste og oppnå de resultater du ønsker deg, er det viktig med riktig trening, godt kosthold, god restitusjon og nok søvn! Et variert og næringstett kosthold vil (i de aller fleste tilfeller) være tilstrekkelig for å dekke næringsbehovet - også for topp idrettsutøvere!

Med ønske om sunt vett og fornuftige målsetninger,

Linn


Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar