mandag 29. april 2013

Sykkel maraton LØRDAG!!

Er Du klar for en god og lang økt på sykkelen ?

Lørdag 4. mai gjør Inger-Lene og Hedvig seg klar for maraton i sykkelsalen på Studentsenteret! Tre timers effektiv og god økt, lagt opp slik at de fleste kan å henge med! God, variert musikk og god stemning er selvsagt på denne timen! Kom og bli med!!!!

Booking på vanlig måte, gå rett til booking siden: her.

Bilde fra Nissesprett i desember - nå gjør de seg klar for maraton!
 
Sykkelhilsen,
 
Linn 

fredag 12. april 2013

Har uttøying noe effekt?

Jeg får ofte spørsmål om når og hvordan det er best å tøye, hvilke effekt det har og hvilke metoder som er best! Ofte kan man i treningsmiljøer høre at man må huske å tøye for å prestere optimalt, og for å unngå muskelstølhet og skade. I virkeligheten har ikke forskningen særlig overbevisende dokumentasjon for slike effekter av tøying. Det er derfor gledelig at  i disse dager gjennomfører NIH den inntil nå lengste treningsstudien hvor forsøkspersoner tøyer systematisk i seks måneder. Formålet er å avdekke mekanismene bak økt bevegelighet etter tøying. Studien forventes ferdig ultimo 2013.
 
 

Man kan dele effekten av tøying inn i fire grupper:

Den akutte effekt av bevegelighetstrening på prestasjon -
øker tøying prestasjon?
Det finnes en del studier som viser at maksimale prestasjoner som hopp og sprint faller akutt etter statisk tøying. Andre studier viser verken positiv eller negativ effekt av tøying. Sammenfattet finnes det ikke bra argumenter for å tøye for maksimale kraftprestasjoner. Dersom prestasjonen derimot krever stor bevegelsesutslag, slik som i turn, er det vist god effekt av bevegelighetstrening.

Effekten av kronisk tøying på prestasjon?
(altså langvarig, systematisk bevegelighetstrening)
Der finnes data som tyder på at for eksempel høy bevegelighet har en negativ effekt på løpsøkonomi, men ellers finnes det ikke spesielt god kunnskap om hvorvidt lengre tids tøying kan øke prestasjon. Noen studier har vist bedret styrke og eksplosivitet etter en periode med bevegelighetstrening, men her trengs mer forskning. Det er klart at det finnes idretter, for eksempel turn, svømming, kasteidretter og så videre, hvor høy bevegelighet er avgjørende for at gjennomføre bevegelsene optimalt, og på den måte kan man si at tøying kan ha en effekt på prestasjon.

Effekten av tøying på skaderisiko
Det finnes visse studier som kan dokumentere noen sammenheng mellom tøying og skader, men disse kan i de fleste tilfeller kritiseres for sitt studiedesign. De fleste prospektive studier har kunnet vise ingen eller veldig svak sammenheng mellom bevegelighetstrening og skaderisiko.
 
Effekten av tøying etter trening på muskelstølhet
Det finnes ikke studier som kan dokumentere nedsatt muskelømhet etter tøying. Likevel kan det velbehaget som mange rapporterer når de tøyer ut etter trening, være god nok grunn til å fortsette med slik trening.

Konklusjon?
Vi gleder oss til flere svar og studien er publisert! Som nevnt, velbehaget det medfører er grunn nok for å investere noen minutter til å tøye, likeså om leddutslag skal opprettholdes eller økes!


Med ønske om en god helg,
Linn
 

torsdag 11. april 2013

Hvile - Trenger vi det da?

Vi opplever ofte å få henvendelser fra fortvilte medlemmer hos oss som legger ned mye tid og energi i treningsøktene sine, men der resultatene de håpet på uteblir. I mange tilfeller ser vi at dette har en klar sammenheng med ensidig trening, overtrening og mangel på hvile. De fleste av oss trener høyst sannsynlig med målsetting om å komme i bedre fysisk form, vedlikeholde denne og oppnå en ønsket progresjon over tid. Skal vi klare dette er vi helt avhengig av at vi tilfører kroppen en viss form for- og mengde aktivitet, men også en viss restitusjonperiode.

Restitusjon er helt grunnleggende faktor for å få utbytte treningen. Dette er kroppens oppbyggingsfase og anseês som det vi gjør utenom- og imellom aktiv treningfase for å optimalisere resultatet av treningsøktene. Den innbefatter hvile, god søvnkvalitet, samt tilstrekkelig og riktig næringsinntak. Variert trening med ulik intensitet og volum, kombinert med rett dose restitusjon, er alfa omega for å nå et tilfredstillende resultat.

I en treningsøkt brytes kroppen primært ned. Når treningsøkten er over, begynner kroppen å reparere muskelfibre, etterfylle glykogenlagre og bygge opp igjen det som ble brutt ned. Formnivå du var på før du startet en gitt treningsøkt gjenoppnås, for så bygges ytterligere opp (progresjon). Desto hardere vi trener, jo lenger oppbyggingsfase kreves. Om man ikke tillater kroppen denne nødvendige hvile- og oppbyggingsfasen, vil progresjon utebli og man kan i verste fall risikere at enhver fremgang stagnerer og at kroppen i stedet brytes ned. I tillegg til rent fysiske konsekvenser, vil også manglende hvile kunne påvirke det mentale i form av dårligere søvnkvalitet, psyke og humør. Dette kan lett bli til en vond sirkel, der treningsøktene ikke lenger blir lysbetont, og motivasjonen til å fortsette faller. Trening, som i utgangspunktet skal gi oss overskudd i hverdagen, ender opp med å bidra til motsatte.


  En sliten kropp trenger hvile fremfor aktivitet

Noe å tenke på...
1. Lag deg en målsetting med varierte treningsøkter og tilstrekkelig mengde hvile imellom. 
2. Tillat deg selv dager med helt treningsfri.
3. Spis nok og riktig - både før og etter trening
4. Sørg for å få nok søvn. Husk at god søvnkvalitet er vel så viktig som mengde.
               5. Ta hensyn til dagsform.                               

Trenger du hjelp til å legge opp et velfungerende treningsopplegg og veiledning på hvordan nå dine individuelle treningsmål, så kan vi i SIB hjelpe deg med dette. Vi har høyt kvalifiserte personlige trenere og veiledere med ulik bakgrunn og spesialkompetanse, som mer enn gjerne hjelper deg med målsetting, motivasjon gjennom treningsøktene og videre på veien mot ditt mål.

Ønsker dere en fantastisk torsdag!
Ann-Kristin
Idrettslærer, SiB Idrett

tirsdag 9. april 2013

Kettlebells workshop

Kettlebell blir stadig mer populært som treningsform, og vi gir dere nå muligheten å gå i dybden på ulike teknikker med en tre timers workshop.

Kettlebell er en gammel treningsform som stammer fra Russland, og den kan spores tilbake til 1700-tallet som et redskap bøndene brukte for å bli sterke og utholdene. Det strides litt om opprinnelig tiltenkt bruksområde for denne jernkulen, men ulike teorier sier at den skal ha blitt brukt både som veieredskap på markeder og som vekt på møllehjulene i kornmaling.


 Kettlebell (Girya)

Uansett - det vokste frem en treningskultur allerede den gang som demonstrerte og underbygget utvikling av styrke og mobilitet. I senere tid har denne enkle, men meget funksjonelle vektkulen, blitt utviklet fra nytteredskap til treningsredskap. Med viderføring av design og konsept, brukes den aktivt i mange former for idrett og trening for en sterkere og mer velfungerende kropp.

Med en kettlebell har man all sin tyngde utenfor håndflaten i motsetning til vanlige tradisjonelle manualer. Kulens tyngdepunkt går lenger bort fra kroppen enn med vanlige vekter, og den såkalte "vektarmen" i øvelsen blir lenger. De vanligste kettlebellsøvelsene bygger styrke og utholdenhet, hovedsaklig i korsrygg, sete- og bakside lår og skuldre. Man øker også grepsstyrke og generell mobilitet. Med en god øvelsesbank og fokus på rett teknikk, er dette et verktøy som kan brukes enkeltstående eller kombineres og flettes inn i andre tradisjonelle treningsformer.


Kettlebells som nåtidens treningsverktøy, brukes hovedsaklig til ballistiske øvelser som kombinerer det kardiovaskulære med styrke og fleksibilitet. Hele kroppen intergreres til å fremme stabilisering, styrke og mobilitet av kjernemuskulaturen.


Vår workshop (nivå 1) tar for seg riktig mekanikk og justering, pust og posisjonelle teknikker for alle klassiske løft og vil bidra til å bringe din trening til et nytt nivå. Du vil lære grunnleggende kettlebelløvelser med tilhørende variasjoner, samt de viktigste fysiske treningsprinsippene for hver bevegelse.

 Kursleder er Tom Mountjoy
IKFF/WKC certified Kettlebell- og MovNatinstruktør, trener og kursleder.

Tid og sted:

Vektertorget
Søndag 28. april 2013
Kl. 14.00-17.00

Pris: kr. 400.- (medlem) / kr. 500,- (ikke-medlem)

Ønsker du mer informasjon? 
Ta kontakt med våre blide resepsjonister på Vektertorget!


Med ønske om en solfylt og "sterk" dag!
Ann-Kristin



 

mandag 8. april 2013

Bli kjent med Zoe

Fra vårsemesteret 2013 var vi i SiB trening så heldige og få Zoe med i teamet vårt. Gjennom våren har vi kunne tilby hennes fantastiske Bellydance Core gruppetimer til dere, både i Lehmkuhlhallen og Fantofthallen. Vi ønsker dere skal få bli bedre kjent med henne og hennes fantastiske lidenskap for magedans.  

Vi lar Zoe selv fortelle...

My name is Zoe and I picked this nickname when I first learned English in junior school. It means "life" in Greek, which implies my own belief. I like to embrace life, try out new things and stick to what developes me the most.



 Bellydance performance by Zoe

I am 24 years of age and currently studying at NHH, which is a school full of excitement. Lehmkuhlhallen, one of the SiB training facilities, is situated close by my school. There, I met the sport- and fitness manager Ann-Kristin. I am so grateful that she gave me the opportunity to join the SiB team, meet so many wonderful instructors and add to the feeling and sense of belonging to this country. Of course also the opportunity to teach bellydance to the people here. If you ask me how is it to work in SiB training? Well, I would say that I am proud to be part of this. 

I find nature in Norway so amazing. I have gone fishing in the summer and snowboarding in the winter, which I both enjoy. In my spare time I love to cook delicious food with my friends.


Gone fishing!


In my Bellydance Core class, we will go through basic bellydance movements together such as the snake arm, shimmy, hip circle, mermaid and figure 8. These will all help you develop a stronger, more isolated core and better coordinated movement. Bellydance does take some time to do well, but what in life doesn't? Once you find the right essence of this style of dance, I promise that you will enjoy it. Looking forward to see you in my class, so please come and let us explore this wonderful dance together!

-Zoe-



Bli med på Bellydance Core:

Fantofthallen mandag kl. 18.00
Lehmkuhlhallen onsdag kl. 19.15



fredag 5. april 2013

Våren nærmer seg

Strålende vær i årets påskeuke ble et faktum, og vi håper dette er et tegn på at våren nærmer seg. Selv om vi håper dere benytter fineværet til litt utendørsaktiviteter, vet vi at Bergen også kan by på regnværsdager både vår og sommer. Kombiner gjerne treningsformer innedørs og utendørs, for vi vet at variert trening er mer lysbetont og ofte gir bedre ytelse og progresjon.




Om du ikke har kommet helt i gang med treningshverdagen ennå, er det fremdeles ikke for sent. Vi kan fra 15. april tilby "vårkort" til reduserte priser som varer ut semesteret med samme vilkår som ordinært studentmedlemsskap.


Vårkort:

SiB studenter kr. 590,-
Øvrige studenter kr. 990,-